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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  08/11/2022
Data da última atualização:  08/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, L. de L. de; ORLANDIN, L. C. de; AGUIAR, L. A. de; QUEIROZ, V. A. V.; ZANDONADI, R. P.; BOTELHO, R. B. A.; FIGUEIREDO, L. F. de A.
Afiliação:  LÍVIA DE LACERDA DE OLIVEIRA, Universidade de Brasília; LÍCIA CAMARGO DE ORLANDIN, Universidade de Brasília; LORENA ANDRADE DE AGUIAR, Universidade de Brasília; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; RENATA PUPPIN ZANDONADI, Universidade de Brasília; RAQUEL BRAZ ASSUNÇÃO BOTELHO, Universidade de Brasília; LÚCIO FLÁVIO DE ALENCAR FIGUEIREDO, Universidade de Brasília.
Título:  Gluten-free sorghum pasta: composition and sensory evaluation with different sorghum hybrids.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, 3124, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods11193124
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although whole grain (WG) sorghum is affordable and a healthier alternative to gluten-free pastas (GFPa), sorghum diversity requires evaluation for application in pasta. We aimed to develop GFPa using six sorghum hybrids. White commercial flour (WCF) and sorghums with brown (BRS 305 and 1167048), red (BRS 330 and BRS 332), and white (CMSXS 180) pericarp colors. Total phenolic content (TPC), total condensed tannins (TAN), total antioxidant activity (TAA?FRAP and DPPH), resistant starch (RS), cooking properties, texture, and sensory evaluation were carried out in sorghum pasta. The statistical analyses were ANOVA, Tukey and Friedman test, and multiple factorial analyses. Brown sorghum GFPa showed the best results for bioactive compounds (RS (1.8 and 2.9 g/100 g), TPC (69.9 and 42.8 mg/100 g), TAN (16.9 and 9.4 mg proanthocyanidin/100 g), TAA for FRAP (305 and 195 mM Teq/g), and DPPH (8.7 and 9.0 mg/mL)), but also the highest soluble solids loss (8.0 g/100 g) and lower flavor acceptance for BRS 305. BRS 332 was highlighted for its higher flavor acceptance and intermediary phenolics content. The most accepted pasta was obtained with WCF, and the least accepted with the brown BRS 305. Sweetness (SWE), soluble starch (SS), and DPPH were associated with liking. The main negative variables were WG_flavor, brown color, FRAP, sandy surface (SAN), WG_odor, and TAN. Sorghum hybrids of different pericarp colors are feasible for GFPa production, leading to differences in pasta quality. SA... Mostrar Tudo
Thesagro:  Alimento; Amido; Antioxidante; Glúten; Sorgo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148101/1/Gluten-free-sorghum-pasta-composition-and-sensory-evaluation.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29901 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoDINIZ, C. P.; GRATTAPAGLIA, D.; MANSFIELD, S. D.; FIGUEIREDO, L. F. de A. Near-infrared-based models for lignin syringyl/guaiacyl ratio of Eucalyptus benthamii and E. pellita using a streamlined thioacidolysis procedure as the reference method. Wood Science and Technology, v. 53, n. 3, p. 521-533, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHAES, J. V. de; DAMASCENO, C. B.; MENEZES, C. B. de; GUIMARAES, C. T.; FIGUEIREDO, L. F. de A.; CARNEIRO, A. A.; SCHAFFERT, R. E. Biotecnologia na cultura do sorgo. In: CANÇADO, G. M. de A.; LONDE, L. N. (Ed.). Biotecnologia aplicada à agropecuária. Caldas: EPAMIG, 2012. p. 557-592.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. de L. de; OLIVEIRA, G. T. de; ALENCAR, E. R. de; QUEIROZ, V. A. V.; FIGUEIREDO, L. F. de A. Physical, chemical, and antioxidant analysis of sorghum grain and flour from five hybrids to determine the drivers of liking of gluten-free sorghum breads. LWT. Food Science and Technology, 153, 112407, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. de L. de; ORLANDIN, L. C. de; AGUIAR, L. A. de; QUEIROZ, V. A. V.; ZANDONADI, R. P.; BOTELHO, R. B. A.; FIGUEIREDO, L. F. de A. Gluten-free sorghum pasta: composition and sensory evaluation with different sorghum hybrids. Foods, v. 11, 3124, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARAES, L. A.; MOTA, A. P. Z.; ARAUJO, A. C. G.; FIGUEIREDO, L. F. de A.; PEREIRA, B. M.; SARAIVA, M. A. de P.; SILVA, R. B.; DANCHIN, E. G. J.; GUIMARAES, P. M.; BRASILEIRO, A. C. M. Genome-wide analysis of expansin superfamily in wild Arachis discloses a stress-responsive expansin-like B gene. Plant Molecular Biology, v. 94, p. 79-96, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoGADIOLI, I. L.; ASQUIERI, E. R.; OLIVEIRA, L. de L. de; FIGUEIREDO, L. F. de A.; CELESTINO, S. M. C.; BATISTA, R. D.; ASQUIERI, E. M. de A. R. Influence of Climatic and Geographical Variations on the Nutritional and Antioxidant Properties of Baru Mesocarp (Dipteryx alata Vog.) and the Crystallization of Sucrose by Secondary Nucleation. Sugar Tech, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMILLER, R. N. G.; PASSOS, M. A. N.; IMEDIATO, F. L.; CRUZ, V. O.; TEIXEIRA, C. de C.; FIGUEIREDO, L. F. de A.; MARTINS, N. F.; TOGAWA, R. C.; COSTA, M. M. do C.; SILVA JUNIOR, O. B. da; PAPPAS JUNIOR, G. J. Keynote: understanding plant immunity: transcriptome profiling in Musa-pathogen interactions using next generation sequencing. In: PROMUSA SYMPOSIUM, 2011, Salvador. Bananas and plantains: toward sustainable global production and improved uses: abstracts. [Montepellier.]: [Bioversity International, 2011. p. 116-117.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoPASSOS, M. A. N.; CRUZ, V. de O.; EMEDIATO, F. L.; TEIXEIRA, C. de C.; SOUZA JR. M. L T.; MATSUMOTO, T.; AZEVEDO, V. C. R.; FERREIRA, C. F.; AMORIM, E. P.; FIGUEIREDO, L. F. de A.; MARTINS, N. F.; CAVALCANTE, M. de J. B.; BAURENS, F.-C.; SILVA JUNIOR, O. B. da; PAPPAS JUNIOR, G. J.; PIGNOLET, L.; ABADIE, C.; CIAMPI, A. Y.; PIFFANELLI, P.; MILLER, R. N. G. Development of expressed sequence tag and EST-SSR marker resources for Musa acuminata. AOB Plants, 2012. (Open Access).
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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9.Imagem marcado/desmarcadoPASSOS, M. A. N.; CRUZ, V. de O.; EMEDIATO, F. L.; TEIXEIRA, C. de C.; SOUZA JUNIOR, M. T.; MATSUMOTO, T.; AZEVEDO, V. C. R.; FERREIRA, C. F.; AMORIM, E. P.; FIGUEIREDO, L. F. de A.; MARTINS, N. F.; CAVALCANTE, M. de J. B.; BAURENS, F. C.; SILVA JUNIOR, O. B. da; PAPPAS JUNIOR, G. J.; PIGNOLET, L.; ABADIE, C.; CIAMPI, A. Y.; PIFFANELLI, P.; MILLER, R. N. G. Development of expressed sequence tag and expressed sequence tag-simple sequence repeat marker resources for Musa acuminata. AoB Plants, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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